5G Experimenten in Italië – L’Aquila: eerst aardbevingen, nu 5G ter compensatie

In een leerzaam artikel van 16 januari in de Groene Amsterdammer (1) wordt uitgebreid gesproken over de ontwikkelingen in de 5G-wereld. Uit dat artikeltje pak ik het verhaal op over de Italiaanse stad L’Aquila.

De Italiaanse stad L’Aquila in het midden van Itaië in de gelijknamige provincie (2)

In 2009 is deze stad getroffen door een aanzienlijke aardbeving, welke het leven heeft gekost van 308 mensen. In het artikel van de Groene Amsterdammer, van de hand van Jef Poortmans, wordt gezegd dat de Italiaanse regering deze stad heeft gebombardeerd tot een van de vijf 5G-teststeden.

Schijnbaar is dat toch iets dat speelt bij regeringen: als een stad of gebied het slecht heeft (net een aardbeving), dan verwennen we ze met een 5G-experiment. Iets dergelijks kun je namelijk ook vinden in ons eigen land, en wel bij het grootschalige ‘5- Groningen’-project (3). Ter compensatie van de langzame aardverzakkingen krijgen jullie top of the bill 5G. Op deze site kun je wervende teksten vinden als:

Een uniek experiment in Noord-Groningen

In L’Aquila lijkt men niet zo blij te zijn met dit experiment. In de Groene Amsterdammer staat:

‘In drie dagen hebben ze een antenne van 35 meter hoog neergepoot. Sindsdien is ons dagelijks leven een ramp. Het uitzicht is om zeep, onze huishoudapparaten slaan om de haverklap op tilt en we hebben onafgebroken hoofdpijn als we thuis zijn’, getuigt een van de inwoners van L’Aquila,

De weerstand tegen de 5G-plannen van de Italiaanse regering zijn dan ook groot in deze Italiaanse stad. Het enthousiasme van de grote geldschieters is echter velen malen groter. Zo zien we de ophemeling van het L’Aquilaanse experiment op de site van een IT-bedrijf Brochesia:

Cultural heritage, safety, agriculture, health –  towards the Internet of Things – the official launch of the 5G Trial, aimed at developing the latest generation of services to be implemented by 2020 for the city of L’Aquila and other communities.

The target of the project, presented at the Auditorium of the Parco del Castello, in the presence of Antonello Giacomelli, undersecretary of the Ministry of Economic Development, as promoter of the initiative, is the transformation of the regional capital Aquila into a “5G City“.

Tja, je zou je bijna kunnen afvragen of de titel ‘5G City’ een zegen of een vloek is. De toekomst zal het verder uitwijzen. Wat je in ieder geval nu al kunt vaststellen is dat als je wat rondgooglet je weinig tot niets vindt over de klachten van gewone burgers, maar vooral overspoeld wordt door grote bedrijven en overheidsinstellingen die over elkaar heen rollen om ons maar ervan te overtuigen dat onze vooruitgang afhangt van de uitrol van dit magische 5G-netwerk.

Mocht iemand nog wel persoonlijke 5G-ervaringen uit Italië hebben, laat het weten. De overige Italiaanse steden die zo gelukkig zijn dat ze mee mogen experimenteren zijn: Milaan, Prato, Matera en Bari.

Blijkbaar is er al sinds 2017 een experment gaande in de bovenstaande 5 steden (5)

Zie verder ook nog een recent Italiaans Stralingsnieuwtje: ‘Italiaanse regering moet informatiecampagne starten over de gezondheidsrisico’s mobiele telefoons.’ (6). Met wederom dank aan StopUMTS voor de uiterst handige doorverwijsfunctie (7).

NOTEN
(1) https://www.groene.nl/artikel/bellen-schaadt-cellen
(2) http://www.italiangoodnews.com/wp-content/uploads/2014/01/LAquila-3.jpg
(3) https://www.5groningen.nl
(4) https://www.brochesia.com/road-to-5g-laquila-brochesia-alongside-windtre-and-open-fiber/
(5) http://bandaultralarga.italia.it/en/5g-5-italian-cities/
(6) https://stopumts.nl/doc.php/Juridische%20Informatie/11849/Italiaanse%20regering%20moet
(7) https://www.stopumts.nl/main.php

Een gedachte over “5G Experimenten in Italië – L’Aquila: eerst aardbevingen, nu 5G ter compensatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s