Bijna 12000 SpaceX Satellieten in de Ruimte – Relatie met 5G

Pas recent ben ik me wat meer aan het verdiepen in de 5G-materie. Ik merk dat er ontzettend veel speelt op dat vlak. Er zijn verschillende groepen mensen actief op dit terrein. Zo heb je overheidsinstellingen, telecomaanbieders, wetenschappers, enthousiaste voorstanders, enthousiaste tegenstanders.

Mijn ervaring uit het verleden leert dat het geld en het kapitaal vooral ligt bij de voorstanders, en dat de tegenstanders vaak heel wat minder geld te besteden hebben. Dit leidt er al snel toe dat de mensen met het meeste geld ook de meeste mogelijkheden hebben om de mensen hun boodschap te verkopen. Zij proberen mensen ervan te overtuigen dat we 5G nodig hebben willen we als mensheid vooruitgang kunnen boeken. Tegenstanders vragen zich af of het wel zo fris is om zo’n enorme hoeveelheid straling op ons allen los te laten.

Lancering Iridium 8 raket door SpaceX (1)

In dit artikeltje snijd ik voorzichtig het onderwerp aan van 5G vanuit de ruimte. Ik had namelijk geen flauw benul dat die dekselse 5G ook al op ons wordt afgevuurd vanuit de ruimte. Gestart vanuit een artikel dat geschreven was op 8 januari 2019 (2) door een duidelijke tegenstander van 5G, kwam ik op een site van ‘The Cellular Phone Task Force‘ (3) die sprak over een plan van SpaceX om maar liefst bijna 12000 (11943 om precies te zijn) satellieten te laten rondcirkelen rondom onze planeet.

Het idee van Elon Musk, de directeur van SpaceX, is om een ruimte-concurrent te maken die snel-internet kan aanbieden, en volgens de schrijver van (3) ‘5G from Space‘ werken deze satellieten ook in hetzelfde spectrum als de 5G.

Is het werkelijk zo dat er zoveel satellieten in banen rond de aarde worden gelanceerd door een commerciële partij als SpaceX? Ik keek op een artikel van C-Net (4) die dat inderdaad bevestigde met daarbij een link naar de FCC (Federal Communications Commission) die daarvoor schijnbaar toestemming mag geven.

Het gaat dus om 4425 kleine satellieten op een hoogte tussen de 1100 en 1325 kilometer, en later om nog eens 7518 satellieten op een veel lagere hoogte, namelijk ‘slechts’ 340 kilometer (4). Samen vormen ze het zogenaamde ‘Star Link’-systeem (5), welke wordt omschreven als een Global ISP, oftewel een globale Internet Service Provider, met satellieten over de hele wereld (6).

Staan die satellieten nu straks werkelijk allemaal de hele dag door hun 5G af te vuren op de aarde? Laten we daar eens nader onderzoek naar doen in een ander artikel. En op welke 5G-frequenties werken ze dan? 700 Mhz, 3,5 Ghz, of misschien wel de 26 GHz? (7).

Ik vind dit idee al heftig genoeg om even te laten indalen. Je kunt als burger immers nog een beetje in opstand komen tegen een 5G-netwerk in je stad, maar bij wie moet je aankloppen als je last hebt van de 5G van enkele van de 12000 ‘Star Link’-satellieten?

NOTEN
(1) https://www.spacex.com/news/2019/01/11/iridium-8-mission
(2) https://www.wakingtimes.com/2019/01/08/20000-satellites-for-5g-to-be-launched-sending-focused-beams-of-intense-microwave-radiation-over-entire-earth/
(3) http://www.cellphonetaskforce.org/5g-from-space/
(4) https://www.cnet.com/news/how-spacex-brings-starlink-broadband-satellite-internet-to-low-earth-orbit/
(5) http://www.cellphonetaskforce.org/planetary-emergency/
(6) https://www.cnet.com/news/fcc-chair-ajit-pai-boosted-spacex-satellite-internet-starlink-musk/
(7) https://www.5groningen.nl/over-5groningen/wat-is-5g

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s