Zweetafvoerbuisje (zweetductus) als antenne voor 5G Straling?

Jaren terug had ik de tijd om actief in de weer te zijn met het wetenschappelijk onderzoek naar stralingseffecten. Hierbij was een nuttige bron de site van ‘Stop UMTS’ (1). Gelukkig mocht ik ontdekken dat de site nog altijd springlevend is. Ik adviseer iedereen die geïnteresseerd is in de vraag of het allemaal wel zo gezond is al die straling om ons heen, regelmatig daar een blik te werpen.

Wat te denken van een onderzoek dat in mei 2018 het levenslicht zag van Noa Betzalel en collega’s (2)? Zij stellen zich in een artikel van ‘Environmental Research’ de vraag of de menselijke huid – en dan vooral de zweetafvoerbuisjes – kan functioneren als een ontvanger, danwel antenne voor 5G-straling.

Er blijken 3 frequenties toegewezen te zijn in Europa, namelijk 700 Mhz, 3,5 Ghz en 26 Ghz (3). Het onderzoek richt zich op de zogenaamde ‘Extreem Hoge Frequenties’ die volgens wikipedia begint bij de 30 GHz (4). Zij concluderen dat de huid veel straling opneemt en dan vooral via deze zweetafvoerbuisjes.


The presence of the sweat duct led to a high specific absorption rate (SAR) of the skin in extremely high frequency band. In this paper, we summarize the physical evidence for this phenomenon and consider its implication for the future exploitation of the electromagnetic spectrum by wireless communication. (2)

Zij waarschuwen in hun artikel dan ook voor het gebruik van 5G-technologie voordat de effecten ervan op de mens goed zijn onderzocht. In hun woorden:


One must consider the implications of human immersion in the electromagnetic noise, caused by devices working at the very same frequencies as those, to which the sweat duct (as a helical antenna) is most attuned. We are raising a warning flag against the unrestricted use of sub-THz technologies for communication, before the possible consequences for public health are explored.

Interessant om nog verder te achterhalen is welke frequentiegebieden nu daadwerkelijk zijn onderzocht in het werk van Betzalel e.a. Helaas kun je niet zomaar allerlei wetenschappelijke artikelen lezen zonder daarvoor je portemonnee te moeten trekken.

NOTEN
(1) https://www.stopumts.nl/main.php
(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935118300331
(3) https://www.5groningen.nl/over-5groningen/wat-is-5g
(4) https://en.wikipedia.org/wiki/Extremely_high_frequency

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s